Verde vs Maro

Sticlele de bere au fost verzi pana prin anii ’30, cand chimistii americani si belgieni au descoperit ca lumina patrunde prin sticla verde si afecteaza gustul berii.

Ce se intampla pe scurt, din punct de vedere chimic? Isohumulona, o molecula ce se gaseste in hamei, reactioneaza cu riboflavina in prezenta luminii si rezulta o noua molecula 3MBT. Aceasta molecula este foarte asemanatoare din punct de vedere al compozitiei chimice si al mirosului cu mercaptanul (spray-ul natural al sconcsului). Deci, o bere ce sta foarte mult in lumina dezvolta o aroma de sconcs.
al compozitiei chimice si al mirosului cu mercaptanul (spray-ul natural al sconcsului). Deci, o bere ce sta foarte mult in lumina dezvolta o aroma de sconcs.

Nu si daca sticla este maro. Dupa 1930 berarii din Europa au inceput sa foloseasca sticle inchise la culoare pentru a proteja gustul berii. Lumina daunatoare (in spectru sub 500nm) nu poate patrunde prin aceasta sticla.

De ce se mai folosesc sticle verzi sau incolore?
Pentru ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost o lipsa acuta de sticla, iar berarii din Europa, in frunte cu Heineken au inceput sa exporte in America bere in sticle verzi.

Deoarece Heineken era o bere scumpa, premium, sticlele verzi au ajuns sa fie simbolul unei beri de calitate.

Deci berea se ambaleaza in sticle verzi sau incolore din motive de marketing. Prin sticla incolora poti sa vezi culoarea si textura berii, iar cea verde lasa impresia de produs scump. Sticla maro este folosita in principal de producatorii mai mici, carora le pasa de ceea ce ambaleaza in sticlele cu pricina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *